Michael Jordan staat bekend als de beste basketballer aller tijden. Zelfs jongeren van de huidige generatie kennen zijn reputatie. Nog steeds verkopen DVD’s met highlights uit de carrière van Jordan uitstekend. Natuurlijk is het prachtig om ‘Air’ Jordan op tv of computerscherm te zien zweven. Maar zoals met zoveel gebeurtenissen het geval is, was Jordan live in actie een nog grotere belevenis. Pas dan kreeg je de indruk van zijn fenomenale ‘hangtime’. Deze man kon waarlijk vliegen.

In 1996 zag ik hem zelf live in actie, in San Antonio, in zijn laatste All Star Game. Een unieke belevenis, die ik ook na 17 jaar nog steeds koester. Bijna nog indrukwekkender en in ieder geval onvergetelijker was het interview na afloop, waarbij ik een van de vier geaccrediteerde journalisten was en de enige Europeaan. Jordan bleek zeer toegankelijk, vriendelijk en waarlijk geïnteresseerd in basketbal in Nederland. “Want The Smitser (Rick Smits) komt daar toch vandaan?” Ik kreeg niet uitgelegd, dat basketbal in Nederland een kleine sport is en nog minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld vrouwenhockey.

Voetbal, ‘soccer’, vond hij net als zoveel Amerikanen een ‘sissy sport’. “Europese voetballers zijn zeurpieten. Ze simuleren blessures om concurrenten te benadelen. Dat gaat je in het American Football niet lukken.” Jordan had het wat dat betreft wel goed gezien. Hij wist wel dat Nederland een voetballand was, maar Johan Cruijff kende hij niet….. Ruud Gullit en Marco van Basten daarentegen wel. Vooral Gullit vond hij een fenomeen met grandioze uitstraling. Lachend: “Hij zou in de NBA niet misstaan.”

De laatste indruk blijft altijd het beste hangen, dus voor mij persoonlijk is dat interview in die prachtige perszaal van het stadion van de San Antonio Spurs mijn grote Jordan moment. Voor alle basketbalfans en sportfans in Nederland zijn het, terecht natuurlijk, zijn fenomenale dunks. De man had het vermogen verder en hoger te springen en vooral langer te zweven dan alle anders toppers. Nogmaals, op video ziet dat er indrukwekkend uit, maar in levende lijve is het een ongelooflijk beeld. De video op deze pagina is een verslag van de legendarische dunk-contest uit 1988 tussen Jordan en nog zo’n vliegende vedette, Dominique Wilkins. Kijk en geniet. Zelfs op video.

Frank van Geloven